Prowadząc terapię w
leczeniu raka trzustki kolejnej pacjentki Pani Elwiry, musimy skupić się na kwestii zmiany diety, nawyków żywieniowych.
Warto wiedzieć, że rak
trzustki rozwija się średnio 20 lat jak przedstawia raport
opublikowany przez czasopismo Nature. Dwadzieścia lat to okres przez
który osiąga groźną postać.
Jak mawiał Hipokrates „
naszym lekiem jest pożywienie”, dlatego odżywianie to sposób,
aby nowotwór nie rowziajał się przez ten okres.
Mięso, cukier oraz
ziemniaki wpływają na rozwinięcie się choroby. Nowe
badania w Instytucie Karolinska w Sztokholmie potwierdzają, że
jedzenie mięsa przetworzonego 50g dziennie może zwiększyć ryzyko
zachorowania na raka trzustki o 19%. BBC
News poinformował, że dodatkowe 100 gramów przetworzonego
mięsa dziennie, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka o
38 proc.
"Autorzy
tych badań sugerują, że jednym z powodów może być to, że
niektóre z substancji chemicznych, które są stosowane w celu
zachowania przetworzonego mięsa są włączone w organizmie w
niektórych bardzo szkodliwych związkach chemicznych, które mogą
mieć wpływ na nasze DNA i zwiększają ryzyko raka" Jessica
Harris, dyrektor informacji zdrowotnej w Cancer Research UK,
powiedział Sky News.
Cięcia wszystkich rodzajów cukrów z diety nie
doprowadzi do śmierci komórek rakowych. Glukoza jest podstawowym
źródłem pożywienia dla wszystkich komórek, w tym komórek
rakowych. U osób z rakiem, może powodować zmiany metaboliczne
organizmu, rozbicia tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała
do energii zarówno dla komórek nowotworowych i zdrowych komórek.
Dzieje się tak, niezależnie od ilości spożycia cukru.
Badania opublikowane w 2009 roku przez czasopismo „Przyczyny
raka „ sugeruje, że jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania
na raka trzustki, podczas jedzenia owoców i warzyw może natomiast zmniejszyć ryzyko.
Jerry Centro di Polesel przeanalizował dane na temat nawyków
żywieniowych wśród 326 pacjentów z rakiem trzustki w wieku 63 lat i
średnio 652 kontroli w tym samym wieku i znalazł związek, że
mięso obrabiane przez gotowanie, duszenie lub ruszt wpływa na stan
zdrowia.
Dodatkowo spożycie cukru i ziemniaków związane jest z około
100% zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka trzustki. Dokładnie
nie uzyskano wiedzy dlaczego jest związane z wystąpieniem tego
rodzaju nowotworu. Jedna rzecz jest pewna, że gotowane ziemniaki,
pieczone lub grillowane mięso, zwłaszcza czerwone zawiera
substancje rakotwórcze. Cukier natomiast zwiększa produkcję
insuliny jako hormonu wzrostu, który jest znany jak „promotor”
do wzrostu nowotworu.
Autorzy badań podkreślają, że owoce
cytrusowe, nie gotowane warzywa mogą potencjalnie zmniejszać ryzyko
raka trzustki o 59 %, 43% i 41% .
Marta Rossi SCD stwierdziła, że indeks glikemiczny a nie ładunek glikemiczny był związany z rakiem trzustki.
Wyniki zostały przedstawione w numerze Annals of Epidemiology w czerwcu 2010 roku.
Marta Rossi SCD stwierdziła, że indeks glikemiczny a nie ładunek glikemiczny był związany z rakiem trzustki.
Wyniki zostały przedstawione w numerze Annals of Epidemiology w czerwcu 2010 roku.
Poelsel odkryli również, iż zwiększona dawka witaminy E i witaminy C, potasu zmniejsza ryzyko zapadania na raka trzustki o 40 i 56 %.
Osobom borykającym się z rakiem trzustki i innymi typami
nowotworów zalecamy kilkanaście przekąsek, wspierające naszą walkę z rakiem trzustki.
Przekąski w walce z rakiem trzustki.
Odkryj zdrowe jedzeniem, które może zmniejszyć Twoje szanse na raka trzustki! Oto lista super-produktów, które mogą pomóc w zapobieganiu i walce z rakiem trzustki - czwartą przyczyną zgonów związanych z rakiem w Stanach Zjednoczonych.
# 1: Papryka
Papryka jest wyśmienitym orężem do zwalczania
nowotworu trzustki. Papryka ta jest doskonałym źródłem
witaminy B6. Zapewniają one również mnóstwo innych
znanych substancji odżywczych do walki z rakiem trzustki, w tym
kwasu foliowego, witaminy C i beta-karoten. Ponadto, najnowsze
badania sugerują, że kapsaicyna, , może zabić komórki
nowotworowe trzustki atakując mitochondria komórek, ich fabryki
energii, bez szkody dla zdrowych komórek otaczających.
# 2: Maliny
Maliny są pełne składników odżywczych i smaku, ale mają
bardzo mało kalorii. Badania kliniczne sugerują, że dzienne
spożycie malin może pomóc w zapobieganiu raka trzustki,
prawdopodobnie ze względu na wysokie stężenie kwasu elagowego.
. Kwas elagowy jest udowodnionym anty-czynnikiem rakotwórczy,
anty-mutagen i inhibitor raka. Może być także w stanie
powodować apoptozę (śmierć komórki) w komórkach rakowych.
Ponadto, kwas elagowy zachowuje swoje właściwości przy ogrzewaniu
i chłodzeniu. Tak więc, niezależnie od tego, czy jesz maliny
świeże, mrożone lub podgrzewane, będziesz czerpać z nich
korzyści w walce z rakiem.
# 3: Zielona herbata
W jednym z dużych badań naukowcy przedstawiono, że ci, którzy
pili najwięcej herbaty byli znacznie mniej narażeni na rozwój raka
trzustki. Ten efekt był bardziej widoczny wśród kobiet niż
mężczyzn. Mężczyźni, którzy piją więcej kawy byli o
37% mniej narażeni na zachorowie na raka trzustki. Te efekty
zabezpieczające mogą być połączone z wysokim stężeniem
katechin w zielonej herbacie. Katechiny są to związki
fitochemiczne, które są znane jako bardzo skuteczne w ochronie
komórek przed uszkodzeniami DNA, spowodowanych przez wolne rodniki.
Wykazano również tłumienie urokinazy, rodzaju enzymu,
który odgrywa kluczową rolę w przerzutach komórek nowotworowych
(powierzchnię).
# 4: Kurkuma
Kurkuma jest przyprawą superhero do zwalczania raka trzustki i
innych nowotworów.
Stwierdzono, że zawiera związek, którym można zidentyfikować
potencjalne komórki nowotworowe, a tym samym wpływa na
samozniszczenie tych szkodliwych komórek - bez uszkodzenia
zdrowych komórek. Ponadto, kurkuma zawiera silne związki
przeciwutleniające. Można uniknąć powstawania nitrozoamin. Hamuje
wytwarzanie aflatoksyn - dwa procesy, które wiąże się ze
zwiększonym ryzykiem raka.
# 5: Marchew
Marchew jest źródłem beta-karoten i witaminy C.
Ponadto, zawierają one falcarinol, naturalny związek, który, jak
wykazano, zdolny jest do hamowania rozwoju nowotworu.
Naukowcy odkryli, że szczury, które miały nowotwory przedrakowe i
karmione były marchewką wykazywały o jedną trzecią mniejsze
prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów w pełnej skali, niż
zwierzęta z grupy kontrolnej. Jeśli przygotowujemy na parze lub
gotujemy, to najlepiej, aby utrzymać je w całości i posiekać
dopiero później; to pomaga zachować składniki odżywcze warzyw,
takich jak falcarinol. Jedno z badań wykazało, że gotowana
marchewka, która została w całości o 25% więcej zawierała
falcarinolu.
# 6: Łosoś
Łosoś zapewnia doskonałe źródło kwasów omega -
3-tłuszczowych. Uważa się, że wywołują działanie
ochronne przed rakiem trzustki i innych typów nowotworów.
Oprócz kwasów omega-3, łosoś (zwłaszcza dzikie łososie)
zapewnia dużo astaksantyny, która daje się
karotenoidów łososia swój różowy kolor i że ma silne działanie
antyoksydacyjne. Oprócz chluby wyższe poziomy astaksantyny,
dzikiego łososia zawiera niższy poziom polichlorowanych bifenyli
(PCB), szkodliwych substancji chemicznych, które są często w
dużych ilościach w łososiu hodowlanym.
Zbyt częste lub zbyt wysokie spożycie łososia może predysponować
do nadmiernej ekspozycji na niektóre toksyny - takie jak rtęć i
pestycydy - zawarte w rybach. FDA zaleca jedzenie ryb dwa razy w
tygodniu, ale nie częściej. Kobiety w ciąży i kobiet, które
planują ciążę powinny przyjmować tego porady szczególnie
poważnie, ponieważ toksyny w ryby może pogorszyć neurologiczne
rozwój płodu.
# 7: Kapusta
Kapusta jest naładowana witaminą C, ale zawiera także witaminy
B6 i kwas foliowy. Co więcej, kapusta produkuje glukozynolany.
Glukozynolany są związkami anty-rakotwórczymi, które
zostały przedstawione w celu ograniczenia ilości uszkodzeń DNA i
mutacji komórek, jak również hamują procesy, które
uniemożliwiają programowaną śmierć komórek i promocji wzrostu
komórek w sposób niekontrolowany. Aby uzyskać jak
największe korzyści z kapustą, jedź na surowo lub krótko
gotowaną; Gotowanie niszczy witaminy C i doprowadza do denaturacji
enzymu, który jest odpowiedzialny za wytwarzanie glukozynolanów.
# 8: Brokuły
Kiełki brokułów, dostępne w wielu sklepach ze zdrową
żywnością, są szczególnie bogate w związki do walki z rakiem.
Aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne wynikające z spożywania brokuł, zaleca się jeść
brokuły surowe lub lekko gotowane na parze. Zgodnie z
jednym z badań, gotowanie może zniszczyć do 90% sulforafanu -
klucz przeciwnowotworowej substancji brokułów.
# 9: Rzeżucha
Dzienne zużycie świeżej rzeżuchy wykazało, znaczne zmniejszenie
w krwi uszkodzenia DNA komórki. Rzeżucha zawiera fenetyl
izotiocyjanian, znany również jako PEITC. Ponadto, te małe
pieprzowe liście zapewniają dużo witaminy C, beta-karoten i
luteinę. Jedno z badań wykazało, że spożywanie rzeżuchy
podwyższony poziom we krwi badanych luteiny i beta-karotenu o
100% i 33%.
# 10: Chrzan
Chrzan stanowi skoncentrowane źródło glukozynolanów,
naturalnych związków, mogą pomóc wyeliminować substancje
rakotwórcze, które mogą powodować raka trzustki. Według badań,
mają również właściwości glikozynolany, które mogą pomóc
zablokować wzrost guzów nowotworowych.
# 11: Rukola
Podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, rukola jest pełna
witamin. Rukolą zapewnia doskonałe źródło glukozynolanów,
naturalnych związków, które zamieniają się w izotiocyjanianami
kiedy roślinę żujemy. Izotiocyjaniany są znane ze zdolności do
neutralizowania substancji rakotwórczych i hamowania
proliferacji komórek nowotworowych. Rukolą zawiera również
witaminy C i beta-karoten (około pięć razy kwotę zawartą w
sałacie lodowej) i jest bardzo mało kalorii.
# 12: Wiśnie
Wiśnie bogate w alkohol perillylowy (POH), związku,
który okazał się pomagać w zapobieganiu raka trzustki.
Kupując wiśnie, dobrze jest wybrać ekologicznymi w miarę
możliwości, jak owoce uprawiane konwencjonalnie wiśnie często
zawierają duże ilości pestycydów i innych związków chemicznych.
# 13: Cykoria
Te gorzkie w smaku liście rośliny cykorii, które mogą być
spożywane na surowo lub gotowane, stanowią bardzo dobre
źródło beta-karotenu. Ponadto, zawierają witaminę
E i witaminę C i witaminę B6. Są one również bardzo
dobrym źródłem kwasu foliowego w diecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz