środa, 24 czerwca 2015

Candida - nie taki "słodki" grzybek.

Co to jest Candida Albicans?

Candida albicans jest oportunistycznym grzybem ( lub formą drożdżaka), który jest przyczyną wielu niepożądanych objawów m.in. zmęczenia, przyrostu masy ciał, pojawiają się bóle stawów i gazy.
Drożdżak Candida jest częścią flory jelitowej oraz grupą mikroorganizmów, które żyją w jamie ustnej i jelitach. Gdy zwiększa się populacja Candidy, wymyka się spod kontroli osłabiając ściankę jelit, przebijając się do krwioobiegu i uwolnieniu toksycznych produktów przemiany materii. Gdy toksyczne produkty uboczne rozprzestrzeniają się powodują uszkodzenie tkanek ciała i narządów, siejąc spustoszenie w całym układzie odpornościowym. Głównym produktem ubocznym działalności komórek drożdży jest aldehyd octowy, który np. w wątrobie przekształcony jest w wątrobie do etanolu.

Czy masz Candidę?

Prawie każdy ma Candidę albicnas w jelitach, ale znaczna część z nas może mieć jej przerost. Wtedy może wywoływać zmiany w organizmie. Objawy mogą się nasilać po antybiotykoterapii, diecie bogatej w węglowodany i cukry, nadużywając alkohol, narkotyki w wyniku przewlekłego stresu. Wyeliminowanie tych czynników jest kluczowym krokiem w rozwiązaniu problemów z Candidą.

Czy Candida albicans jest zła ?

Zazwyczaj populacja Candidy w organizmie jest utrzymywana pod kontrolą przez przyjazne bakterie w jelitach. Jednak kiedy nasza odporność spada Candida zaczyna się mnożyć. Przy przeroście drożdżaka, Candida rozpoczyna produkcję toksyn na wstępie mogą pojawić się bóle głowy, zmęczenie, bóle brzucha i depresja.

Występowanie kandydozy gwałtownie wzrasta w ciągu ostatnich kilku dekad. Przetworzona żywność, słodycze, szereg diet częściowo wpływa na ten fakt.

Przyczyny wzrostu grzyba Candida.

Dieta
Candida by się rozwijać i mnożyć potrzebuje cukier. Rafinowane węglowodany,przetworzona żywność, biała mąka,ziarna, alkohol wszystko może przyczynić się do rozwoju grzyba.
Należy unikać pokarmy zawierający drożdże.
Antybiotyki
Pełna kuracja antybiotykiem zabija szkodliwe bakterie dla których lek jest przeznaczony, ale niszczy również bakterie korzystne i przyjazne, żyjące w jelitach. To otwiera drogę dla szybko rozwijającej się Candidy.
Stres
W reakcjach stresowych organizm zwalnia kortyzol, hormon który naciska na układ immunologiczny i podnosi poziom cukru we krwi. Candida żywi się dodatkowym cukrem, podczas gdy osłabiony układ odpornościowy nie jest w stanie go zatrzymać.
Długotrwały stres może również osłabić nadnercze jako element układu odpornościowego. Narząd uwalnia hormony,które regulują różne systemy w organizmie i są odpowiedzialne za produkcję „walki lub ucieczki” hormonu adrenaliny. Jeżeli nadnercza staje się „osuszona” poczujesz się zmęczony, Twój układ odpornościowy staje się osłabiony i nie reaguje na czynniki chorobotwórcze, takie jak np.drożdże Candida.
Rtęć
Wypełnienia amalgamatowe srebra zawierają co najmniej 50% rtęći co jest trujące dla organizmu. Cząstki rtęci są uwalniane do organizmu podczas gryzienia, mielenia i mycia zębów. Przecieki rtęci z wypełnień dentystycznych zabija bakterie przyjazne w jelitach, pozwalające przejąć środowisko Candidzie.
Chlor i fluor
Zarówno chlor i fluor zabija pożyteczne bakterie w jelitach. Chlor można znaleźć niemal wszędzie. W miastach znajduje się w wodzie pitnej. Używamy jej do prania, mycia.

Candida i cukrzyca

Candida jest jednym z czynników wywołujących cukrzycę. Kobiety z cukrzycą są szczególnie podatne na drożdżaka. Podwyższony cukier we krwi żywi i pozwala szybko rosnąć, dominując inne mikroorganizmy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz