Witamina C –
suplement diety, czy utajniony lek przez koncerny farmaceutyczne?
Pragniemy zapoznać Was z tematem który będzie dominatorem tego bloga, dlatego przedstawiamy nasz artykuł lekko sztywny - na wymogi miesięcznika - bohaterem którego jest metoda leczenia witaminą C.
Wczytajcie Cię i ruszymy dalej z temacikiem bardzo na czasie.
Działanie
i właściwości witaminy C, wykorzystywano wiele lat nim doszło do
jej odkrycia. W XVII wieku Cook na czas wyprawy morskiej po Pacyfiku
zabrał kapustę i cytryny, ku zdziwieniu podczas całego rejsu nikt
nie zmarł na szkorbut, który był zmorą starożytnych marynarzy
dziesiątkując załogi.
Po wielu
latach odkryto i wyizolowano czynnik antyszkorbutowy i przyjęto
nazwę „witamina C”.
Opisując
magiczne właściwości witaminy musimy nadmienić na początku, iż
powszechnie u chorych stosowanie dawek witaminy C do 2000 mg
dziennie wpływa na szybkość w wyleczeniu i powrocie do zdrowia,
również pomaga w walce chorób chronicznych czy ciężkich infekcji
dróg oddechowych.
Co do
właściwości witaminy C oraz skutków jej stosowania prowadzone są
badania i kontrowersyjne dyskusje, ale warto podkreślić ważne a
mało popularyzowane hasła jeżeli mowa o dawkowaniu, wpływie i
skuteczności tej witaminy.
Linus
Pauling laureat Nobla z 1954 i 1962 roku w dziedzinie chemii i
nagrody pokojowej zasłynął z stosowania wysokich dawek witaminy C,
a jej skuteczność i dawkowanie przejawiało się w bardzo dobrym
stanie fizycznym laureata w podeszłym wieku. Podkreślał, że
witamina C jest ważna dla prawidłowego przebiegu procesów
fagocytozy, czyli pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych
przez białe krwinki. Odżywione witaminą C krwinki charakteryzuje
działanie wysoko energiczne, które pod wpływem niskiego stężenia
witaminy działają słabo. Pomimo faktu, iż zmarł na raka
dawkowanie witamina C pozwoliło mu przeżyć jeszcze 20 lat po
diagnozie nowotworu. Przyjmował dawki do 18 gram dziennie. Sam
twierdził ze stosując substancji do 12 gram dziennie można żyć
dłużej od 12 – 18 lat, jest to ilość 50 do 170 pomarańczy
spożywanych w ciągu dnia.
Do roku 2005
spekulowano w temacie dawkowania witaminy C, niebawem największy
instytut na świecie National Institutes of Health potwierdził
pozytywne wyniki w badaniach nad wysokim dawkowaniu kwasu
askorbinowego.
Według NIH
w stanie Maryland, dzięki uruchomieniu i stymulacji do wytwarzania
nadtlenku wodoru, dochodzi do uszkodzenia komórek nowotworowych,
którego efektem jest wytworzenie wolnych rodników i gwałtownego
utleniania związków, które są ważne dla życia komórek.
Makrofagi pochodzące ze szpiku kostnego kierują się w walce z
obcymi ciałami podobnymi mechanizmami.
W
latach 40 – tych, rozpoczęto badania które odnosiły się związku
pomiędzy zawałem serca a niedostatecznym dostarczeniem witaminy C.
Przedstawione wyniki mówią, iż arterioskleroza inaczej miażdżyca
tętnic wypływa z braku witaminy C, a nie jak twierdzono z
nadmiernie spożywanych tłuszczy zwierzęcych.
Podkreślając
funkcję witaminy C w chorobach serca, należy przypomnieć że w
1992 roku dr Pauling wygłosił wykład w którym przedstawił
przyczyny powstawania miażdżycy tętnic przy braku witaminę C.
Jedna z postaci cholesterolu odkłada się w postaci płytek na
ścianach tętnic, kompensując niski poziom witaminę C, która
bierze udział w syntezie kolagenu. Pauling zaproponował terapię
witaminą C. sugerując się dana witamina jest czynnikiem
antycholesterolowym. Dalsze badani prowadzone pod tym kontem dowodzą
, że spożywanie daną ilość witaminy, można w ciągu dwóch lat
pozbyć się zwapnionych, twardych płytek.
Witaminy C
potrzebujemy do ponad 300 procesów metabolicznych przebiegających w
organizmie. Bierze udział w produkcji kolagenu. Wspomaga układa
odpornościowy.
Dr
Ronald Hunninghake zbadał, że chorzy na nowotwór posiadają
niedobory witaminy C. Już ponad 20 lat pracuje razem z pionierem
leczenia raka, dr Riordanem. Ich działania są kontynuacją pracy dr
Linusa Paulinga stanowiącej przeciwdziałanie i leczenie infekcji
oraz nowotworów witaminą C.
Sukcesy
w leczeniu pacjentów onkologicznych przy pomocy protokołu dr
Riordana nie są publikowane. Witaminy C nie można opatentować,
bowiem jest to substancja pochodzenia naturalnego. Wobec tego jej
produkcja jest nieopłacalna dla firm farmaceutycznych. Nie można
sprzedać na nią nawet licencji, a wysoka skuteczność leczenia
wielu jednostek chorobowych jest zabójcza dla dochodów korporacji
farmaceutycznych.
Ponadto
dr Riordan wykazał, że witamina C w dawkach uderzeniowych jest
toksyczna w stosunku do komórek raka. Kiedy dawka jest wystarczająco
duża, witamina C zmienia się z przeciwutleniacza w utleniacz.
Komórki nowotworowe nie potrzebują tlenu, zatrzymują się po
wystawieniu ich na działanie tlenu. Mimo powszechnej ignoracji i
prób tuszowania właściwości leczniczych przez koncerny
farmaceutyczne, ogromne dawki witaminy C okazały się bardzo
skuteczne jako lek na wiele chorób zakaźnych, gdyż patogeny są
również beztlenowe. Wręcz fantastyczne tempo powrotu do zdrowia z
infekcji płuc i leukemii podczas śpiączki zostało przedstawione w
artykule opublikowanym przez Natural New.
Dr
Karel Tyml i jego współpracownicy z Uniwersytetu Zachodniego
Ontario odkryli, że witamina C jest zdolna do odwrócenia posocznicy
(sepsa) – specyficznej reakcji organizmu na zakażenie. W tym
przypadku dochodzi do krzepnięcia i rozpuszczania powstałych
skrzepów krwi w wyniku aktywowania czynników krzepnięcia krwi, co
prowadzi do zamykania naczyń włosowatych. Karel zbadał, iż
podanie w iniekcji jednorazowej, uderzeniowej dawki kwasu
askorbinowego odblokowuje wcześniej zaczopowane naczynia na okres
jednej doby. Terapia ta znacznie zwiększa szanse na przeżycie,
gdzie śmiertelność posocznicy oscyluje w granicach 30%-60%.
Cudowne
zasługi witaminy C, nie przyciągały jednak zainteresowania w
porównaniu z innymi lekami nowo produkowanymi przez koncerny
farmaceutyczne. Dane o właściwościach i zadowalających jednak
skutkach leczenia tą substancja zsunięto na margines. W okresie
kilku lat Narodowy Instytut Badań nad Rakiem wykorzystał tylko 15
swoich funduszy na badania poświęcone aspektem higieny żywienia.
Gladys
Block, specjalista epidemiolog z Wydziału Zapobiegania Rakowi,
dowiódł wartości witaminy C w zapobieganiu nowotworom płuc,
krtani, jamy ustnej, przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytnicy,
szyjki macicy czy guza mózgu.
Stosowana
w dużych dawkach, uniemożliwia przekształcenie się w nitrozoaminy
azotynów i azotynów, które znajdują się w pożywieniu. Znaczna
większość nitrozoaminy ma działanie onkogenne i wpływa na
powstawanie raka żołądka lub jelit.
Według
badań prowadzonych w Amerykańskim Narodowym Instytucie Onkologiczym
5 gramów dziennie zwiększa produkcję limfocytów w organizmie.
Nawiązując do układu immunologicznego witamina wspiera
funkcjonowanie gruczołów nadnerczy, stymuluje produkcję
interferonu niezbędnego w leczeniu chorób nowotworowych, działa
przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie. Niedobór
witaminy wpływa na spadek limfocytów T, które jest ważnym
czynnikiem w poprawnym działaniu układu immunologicznego.
Dr. Med.
Frederik Klenner wiedział i udowodnił, ż witamina C jest
materiałem budulcowym substancji międzykomórkowej, która tworzy
wiązania włoskowatych naczyń krwionośnych. Gdy dochodzi do
osłabienia łączy bakterie i wirusy przenikają do mózgu.
Włoskowate naczynia krwionośne stają się łamliwe w momencie
spadku stężenia witaminy C we krwi.
Deficyt
witaminy C prowadzi do zaburzeń odporności organizmu na zakażenia
i oddziaływanie niektórych toksyn. Duża dawka witaminy sprzyja
tworzeniu zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej funkcji
odtruwania. Jest ważny proces w odtruwaniu organizmu przy infekcjach
pasożytniczych w zatruciu metalami ciężkimi czy zapaleniu
wirusowymi wątroby.
Małachow w
celu przeciwdziałaniu gniciu białka w jelicie zaleca stosować 1
gram dziennie. W wyniku badań w leczeniu witamina C chorób
zakaźnych dowodzono, że podanie witaminy hamuję wzrost prątków
gruźlicy, dezaktywuje inne bakterie m.in. tyfusu, paciorkowce,
laseczki tężca.
Odpowiedni
poziom witaminy sprzyja w organizmie do tworzenia zasobów glikogenu
w wątrobie i wzmacnia czynność odtruwającą. Zauważono, że u
pacjentów rozpoczynających kuracje 6 gram od momentu choroby nie
pojawiają się komplikacje w postaci wtórnych infekcji
bakteryjnych. Dr Clarck zaleca podczas przeziębienia podawanie dawki
10 gram w celu neutralizacji mykotoksyn. Według wiedzy leukocyty
potrzebować będą średnio 5 godzin, aby odzyskać zdolności
obronne.
Witamina C
wpływa na przeciwciała czyli białka utworzone w białych krwinkach
typu B, a zadaniem ich jest rozpoznanie i niszczenie określonych
bakterii.
Lata 20. ubiegłego wieku to czas w którym wyizolowano witaminę C z cytryny, a możemy znaleźć w 100 g cytryn średnio 50 mg danej witaminy.
Lata 20. ubiegłego wieku to czas w którym wyizolowano witaminę C z cytryny, a możemy znaleźć w 100 g cytryn średnio 50 mg danej witaminy.
Jeżeli mowa o diecie Polaków, głównym jej źródłem
są ziemniaki ( w 100 g znajduje się 14 mg witaminy C). Ważne
podkreślenia jest fakt, iż witamina C jest antyoksydantem, czyli
jest substancją o właściwościach redukujących, wpływająca na
reakcje mające znaczenie dla tkanek i przebiegających w płynach
ustrojowych. Cechuję ją możliwość inaktywowania wolnych rodników
co ma ważne znaczenie dla naszego organizmu.
Tworząc
dietę należy wiedzieć, że witamina C bierze udział w procesie
wchłaniania wapnia. Przy suplementacji żelaza zaleca się
dostarczanie m.in.. soku z świeżych pomarańczy, ponieważ witamina
C zwiększa absorpcję żelaza.
Pomijając
cytrynę źródłem witaminy są jabłka głownie odmiana antonówki
w 100g jabłka można znaleźć 10 mg witaminy C. Natomiast w 100g
czarnej porzeczki jest 177 mg. Nadmienić należy, że długotrwałe
przechowywanie owoców w pokojowej temperaturze zwiększa rozkład
witaminy C do – 15 %. Na rozkład wpływa też stosowanie środków
do konserwowania owoców. Jeżeli mowa o warzywach świetnym źródłem
są pomidory, również kapusta W 100 g kiszonej kapusty znajduje się
18 mg witaminy C.
Drzewa i
krzewy, szczególnie owoce berberysu mogą zawierać 10 razy więcej
witaminy C niż cytryna. Zalecana jest również żurawina, z której
można otrzymać wino czy soki.
Zapotrzebowanie
na witaminę C jest uzależnione od płci. Dla mężczyzn zalecenia
dzienne wynosi około 90 mg/dzień, dla kobiet 75 mg/dzień a wzrasta
w ciąży do około 85/120 mg.
Na świecie
istnieje owoc, który jest świetnym źródłem witaminy C - to
Acerola. Według danych 1400 - 4500 mg / 100g to dawka jaką raczy
nas ten owoc. Zawartość witaminy C w owocach Aceroli jest zależna
od ich stopnia dojrzałości. Owoce 15 – dniowe są najbogatszym
źródłem kwasu askorbinowego.
Liście
pietruszki, owoce czarnej porzeczki, czerwona papryka, kapusta czy
truskawki to potencjalnie lepsze źródło witaminy C, jednak cytryna
to potocznie najbardziej populistyczny owoc w kwestii podaży
witaminy C.
Lista
źródeł w dostarczaniu witaminy C:
• acerola (w 100 g owocu
1400-2500 mg)
• gwajawa (w 1 owocu 165 mg),
• winogrona,
• papryka czerwona (w 1 szt. 141 mg),
o papryka zielona (w 1 szt. 95 mg),
• koper ogrodowy
• owoce dzikiej róży,
• Owoce cytrusowe:
o cytryny,
o pomarańcze (w 1 owocu – 70 mg),
o grejpfruty (sok z 1 owocu – 75 mg),
• kiwi (w 1 owocu – 74 mg),
• melon kantalupa (w połówce 113 mg),
• ananasy,
• czarne i czerwone porzeczki,
• truskawka (w porcji 140 g – 84 mg),
• jagody czarnego bzu,
• maliny,
• jeżyny,
• brukselka (porcja 6 szt. – 78 mg),
• kapusta,
• kalafior (porcja 85 g – 36 mg),
• rzepa,
• cebula zwyczajna,
• szpinak,
• brokuły,
• groszek zielony,
• kalarepa,
• szparagi,
• jabłka,
• soja,
• ziemniaki – główne źródło witaminy C dla mieszkańców wielu krajów,
• pomidory (gotowane, porcja 225 g – 45 mg),
• karczochy.
• gwajawa (w 1 owocu 165 mg),
• winogrona,
• papryka czerwona (w 1 szt. 141 mg),
o papryka zielona (w 1 szt. 95 mg),
• koper ogrodowy
• owoce dzikiej róży,
• Owoce cytrusowe:
o cytryny,
o pomarańcze (w 1 owocu – 70 mg),
o grejpfruty (sok z 1 owocu – 75 mg),
• kiwi (w 1 owocu – 74 mg),
• melon kantalupa (w połówce 113 mg),
• ananasy,
• czarne i czerwone porzeczki,
• truskawka (w porcji 140 g – 84 mg),
• jagody czarnego bzu,
• maliny,
• jeżyny,
• brukselka (porcja 6 szt. – 78 mg),
• kapusta,
• kalafior (porcja 85 g – 36 mg),
• rzepa,
• cebula zwyczajna,
• szpinak,
• brokuły,
• groszek zielony,
• kalarepa,
• szparagi,
• jabłka,
• soja,
• ziemniaki – główne źródło witaminy C dla mieszkańców wielu krajów,
• pomidory (gotowane, porcja 225 g – 45 mg),
• karczochy.
Mimo
udowodnionych właściwości terapeutycznych witaminy C, jest ona
niedostępna w szpitalach. Nie mogliśmy wykonać badań w kierunku
oznaczenia jej poziomu we krwi – na terenie Warszawy nie
znaleźliśmy laboratorium, które takie analizy wykonuje.
Powszechnie przyjęta norma w zakresie dziennego zapotrzebowania na
ten związek wynosi 60 mg. Wiemy, że jest ona znacznie zaniżona.
Ukrywanie właściwości i ograniczenie sprzedaży tej substancji ma
bez wątpienia jakiś większy cel, o którym nie mówi się
oficjalnie. My jednak wiemy, że aby dbać o swoje zdrowie nie
wystarczy tylko chcieć. Należy działać na wielu płaszczyznach i
nie wierzyć we wszystko to, co mówią reklamy telewizyjne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz